Logg Inn

Fem spørsmål om 17. mai – med svar

Fem spørsmål om 17. mai – med svar

17. mai er en dag for flagg, barnetog og bunader – men også for latter, is og uventede samtaler med fremmede. Det er kanskje den ene dagen i året nordmenn er minst «typisk norske»: vi smiler, slår av en prat og ler høyt. Litt som på tur i skogen – bare med flere korps og is.

Jeg har selv vokst opp for det meste utenfor Norge – likevel har jeg feiret 17. mai hvert eneste år: ved ambassader, i sjømannskirken, i en norsk familie sin hage. Og uansett hvor vi var i verden, holdt tradisjonene stand. Noen skulle svette i bunad – eller i det minste gå med en rød, hvit og blå sløyfe.

Feiringen er inkluderende og lett å bli med på: Du trenger ikke bunad eller norsk oppvekst. En is i hånden, et smil til toget og et «Gratulerer med dagen!» er nok.

Her er fem vanlige spørsmål mange har om Norges nasjonaldag:

1. Hvorfor elsker nordmenn 17. mai?

Riksforsamlingen i 1814, der Norge tok sine første steg mot å bli et demokrati.

17. mai markerer Grunnloven fra 1814, og er en dag for frihet, demokrati og fellesskap. Men det handler ikke om militærparader – det handler om barnetog, korps, flagg og is.

En del av grunnen til at mange elsker denne dagen, tenker jeg kanskje er best forklart med navnet den ofte bærer: «Barnas dag.» Du skal ha det gøy, smile til folk og nyte hvert sekund så godt du bare kan.

2. Hva har man egentlig på seg på 17. mai?

Det korte svaret: Du har valgmuligheter. Det viktigste er å være med.

Det mest tradisjonelle plagget på nasjonaldagen er bunad – en folkedrakt som finnes i over 450 varianter fra ulike regioner i Norge. Mange har arvet bunaden fra tidligere generasjoner, og den bærer ofte med seg en lokal eller personlig historie.

Et spennende alternativ er å lage sin egen festdrakt. En fantastisk måte å uttrykke sin identitet kan være om man kombinerer norsk form og tradisjon med tekstiler og uttrykk fra egne kulturer. En kreativ sjel brukte for eksempel kongolesisk stoff for å få sydd sin egen festdrakt – og hvor nydelig ble ikke det! Det finnes også mer kjønnsnøytrale festdrakter, og du står fritt til å velge det som passer deg best.

Men du trenger ikke bunad. De som er i tjeneste eller har tjenestegjort kan feire i uniformen sin. Mange bruker det fineste de har: kjole, dress, skjorte eller blazer, kanskje med en rød, hvit og blå sløyfe.

3. Hva spiser man (og hvor mye is er egentlig greit)?

Spør du et barn: så mange is du vil!
Is, pølser, vafler og brus er overalt. Mange voksne starter med champagnefrokost – bobler, eggerøre og jordbær. Noen kafeer i Oslo åpner allerede kl. 08.00.

Alkohol er mer synlig – og ofte forventet – selv på en familiedag. For russen er festing en del av tradisjonen, og det kan skape sterke kontraster.

Kort sagt: spis is, del et måltid, nyt dagen – med eller uten bobler. Det viktigste er fellesskapet, ikke det du har i glasset.

4. Hvor bør man dra i Oslo på 17. mai?

Foto: Hva Skjer i Oslo

Barnetoget går opp Karl Johans gate til Slottet, der kongefamilien vinker. Kom tidlig!

Vil du ha det roligere? Dra til Frognerparken, St. Hanshaugen eller Ekebergparken. Du trenger ikke et stort følge – bare finn et sted og nyt stemningen.

Og for deg som er ivrig etter å få med deg alt:
Sjekk ut Oslo kommunes program for korps, konserter, salutt og mer.

5. Hva sier man – og hvordan kan man bli med?

På 17. mai hilser man med en lystig: “Gratulerer med dagen!”

Du kan si det til venner og familie, til læreren din, til hun i kassa på butikken – si det til hvem som helst. Det kjennes kanskje litt rart første gang, men det sitter fort.

Du kommer også til å høre sanger – mange! Fra nasjonalsanger til barnesanger og korpsklassikere. Hvis du ikke kjenner dem fra før, er det bare å lytte – kanskje finner du en favoritt.

De mest kjente er «Ja, vi elsker dette landet», «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Vi ere en nasjon vi med». Enten hører du det fra korpset, eller så er det noen som setter det på i bakgrunnen på champagne frokosten. Uansett hva, så er det så utrolig stemning.



For flere sanger anbefaler vi at du søker etter spotify spillelister som har «17.mai» i navnet. Da får du opp en god blanding av korpsmusikk, barnelåter, og fest traller. Slå deg løs!

Da var du klar!

Gratulerer så mye med dagen – vi håper du hilser på en fremmed, vinker til et tog, og spiser is til du sprekker. 🇳🇴

Skrevet av Lisa Ovidia Knardal, konsulent hos Alfaskolen

Tags:
Login